krem cytrynowy do tortu, krem cytrynowy do bezy, krem cytrynowy do ciasta, tort z kremem cytrynowym, krem cytrynowy, przepis na krem cytrynowy, krem z galaretką, krem z mascarpone
Krem,  Najnowsze wpisy

Krem cytrynowy

Krem cytrynowy do tortu to klasyczne rozwiązanie – kwaskowaty smak dobrze komponuje się ze słodkimi owocami lata, przynosząc miłe orzeźwienie. W sieci znajdziecie niejeden przepis na krem cytrynowy, np. lemon curd, krem budyniowy, cytrynowy krem z masłem i wiele innych. Ja mam jednak dla Was przepis na krem cytrynowy bez jajek, bez mleka i bez masła. W pierwszej wersji to krem z galaretką, w drugiej – krem z mascarpone i cytryną. Nie musicie nawet robić całego tortu, aby cieszyć się ich smakiem! Krem cytrynowy z obu przepisów jest odpowiedni do bezy Pavlova, biszkoptu z owocami, nada się też jako deser w pucharkach.

Tort z kremem cytrynowym

Przepis na krem cytrynowy do tortu z galaretką

Składniki (do dwukrotnego przełożenia tortu o średnicy ok. 24 cm)
2 galaretki cytrynowe
500 ml wody
500 ml śmietanki kremówki (36%) lub jogurtu greckiego
opcjonalnie 3 łyżki cukru pudru (jeśli galaretka nie jest słodzona)

1. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody (czyli o połowę mniej niż w przepisie na opakowaniu).
2. Kremówkę ubijamy na sztywno (jeśli galaretka nie jest słodzona – ubijamy z cukrem pudrem). Jeżeli zdecydujecie się na wersję z jogurtem, warto go również rozbełtać mikserem.
3. Do rozpuszczonej galaretki (może być ciepła) dodajemy dwie łyżki śmietany/jogurtu, aby ją zahartować. Mieszamy.
4. Zahartowaną galaretkę wlewamy do reszty śmietany/jogurtu. Gdyby została wlana od razu, mogłyby się zrobić twarde galaretkowe strużki. Dokładnie mieszamy mikserem. Na tym etapie krem jest bardzo luźny (w wersji z jogurtem wręcz wodnisty). Wystarczy jednak wstawić go na ok. pół godziny do lodówki, by zaczął tężeć i był gotowy do użycia. Nie należy chłodzić go zbyt długo przed nałożeniem na biszkopt, bo całkiem stężeje, a po rozmieszaniu zostaną w nim grudki.

Krem cytrynowy przed stężeniem

Przepis na krem cytrynowy do tortu z mascarpone

Składniki (do jednokrotnego przełożenia tortu o średnicy ok. 24 cm)
150 ml śmietanki 36% (kremówki)
150 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
skórka starta z połowy cytryny

1. Kremówkę ubijamy na sztywno.
2. Dodajemy cukier puder i mascarpone, po czym ponownie miksujemy.
3. Dodajemy sok z cytryny i startą skórkę. Dokładnie mieszamy. Krem jest gotowy do użytku. Jego cytrynowy smak jest delikatny, mniej wyrazisty niż w wersji z galaretką.

Tort z kremem cytrynowym i owocami – propozycja

1. Biszkopt pieczemy według przepisu podstawowego. Kroimy na trzy warstwy i dwie dolne nasączamy sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą.
2. Dolny biszkopt wkładamy ponownie do tortownicy. Pokrywamy połową tężejącego kremu cytrynowego z galaretką. Na kremie układamy owoce (małe lub pokrojone na kawałki – u mnie: połówki czereśni).

krem cytrynowy do tortu, krem cytrynowy do bezy, krem cytrynowy do ciasta, tort z kremem cytrynowym, krem cytrynowy, przepis na krem cytrynowy, krem z galaretką, krem z mascarpone
Owoce trzeba lekko docisnąć, aby zanurzyły się w kremie.

3. Na górze kładziemy kolejny nasączony biszkopt, pozostałą część kremu i ponownie owoce. Przykrywamy trzecim biszkoptem i odstawiamy do lodówki.
4. Po ok. godzinie przystępujemy do dalszych czynności. Dla pewności przed wyjęciem tortu z formy przesuwamy nóż wzdłuż jej ścianek. Przekładamy tort na paterę. Górę (i ewentualnie boki) ozdabiamy kremem cytrynowym z mascarpone. Dekorujemy świeżymi owocami.

Dekoracja tortu z kremem cytrynowym i owocami

Jeśli wolicie, możecie zdecydować się na wybór tylko jednego kremu i na jego bazie przygotować cały tort. Pamiętajcie jednak, aby odpowiednio przemnożyć ilość potrzebnych składników.

Przekrój tortu

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-cytrynowy-do-tortu-przepis/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-cytrynowy-do-tortu-przepis
PINTEREST
PINTEREST