Krem,  Najnowsze wpisy

Krem bananowy

Banany są świetnym składnikiem ciast z kilku powodów: czynią wypieki bardziej wilgotnymi, są słodkie, mają zwartą konsystencję i – co najważniejsze – ich smak jest z jednej strony wyrazisty, ale z drugiej, paradoksalnie, na tyle delikatny, że dobrze komponuje się z innymi składnikami. Banany tworzą doskonałe połączenie z miodem, orzechami włoskimi, kardamonem i czekoladą, dlatego to te składniki postanowiłam wykorzystać podczas przygotowywania tortu. To dość klasyczne rozwiązanie, jednak – jak wiadomo – klasyka sprawdzi się zawsze :-).

Bez tych składników ani rusz przy robieniu tortu bananowego 🙂

Tym razem proponuję Wam przepis na krem bananowy do tortu. Co jasne, możecie go wykorzystać także do przekładania innych ciast. Jego konsystencja jest raczej gęsta, dzięki czemu dobrze się układa i nie zaburza struktury tortu.

Przekrój tortu z kremem bananowym

Z podanych proporcji można przygotować krem do przełożenia tortu o średnicy 24 cm, obłożenia jego boków i wierzchu. Przygotowanie kremu jest dość szybkie, jedynym etapem, który wydłuża ten proces, jest czas, w którym masa bananowa stygnie.

Składniki
5 bananów
2 łyżki miodu
2 szczypty kardamonu (opcjonalnie)
330 ml śmietanki 36% (kremówki)
500 g mascarpone
3 kopiaste łyżki startych orzechów włoskich

1. Banany obieramy ze skórki i kroimy na plasterki.
2. Pokrojone banany, miód oraz kardamon przekładamy na patelnię lub do rondla z grubym dnem i podgrzewamy.

Banany z kardamonem przed smażeniem w miodzie

3. Po kilku minutach owoce zaczną się rozpadać. Gdy w większości będą rozgotowane, odstawiamy je do wystygnięcia.

Banany smażone w miodzie
Banany szybko się rozgotowują. Idealne do kremu

4. Kremówkę ubijamy na sztywno.
5. Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy.
6. Masę śmietanową łączymy z przecierem bananowym.
7. Na koniec dodajemy starte orzechy włoskie i ponownie miksujemy, do połączenia wszystkich składników.

Kremem smarujemy kolejne warstwy biszkoptu (u mnie – kakaowy, upieczony według przepisu podstawowego), nasączonego np. kawą.

Biszkopt z kremem bananowym

Aby uzupełnić całą kompozycję smakową o czekoladę, tort oblałam polewą, przygotowaną na podstawie przepisu na polewę lustrzaną (białą czekoladę zastąpiłam jedynie gorzką, reszta receptury pozostała bez zmian). Równie dobrą dekoracją będzie jednak obłożenie boków tortu wiórkami czekoladowymi lub orzechowym krokantem.

Tort z kremem bananowym, pokryty polewą czekoladową

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-bananowy/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/krem-bananowy
PINTEREST
PINTEREST