Dekoracja i dodatki,  Najnowsze wpisy

Koronka z czekolady

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam zdjęcia tortów ozdobionych koronką z czekolady, pomyślałam, że to na pewno niezwykle trudna do wykonania dekoracja i sporo czasu upłynie, zanim opanuję tę umiejętność. Nic bardziej mylnego! Przygotowanie koronki z czekolady nie tylko jest łatwe, ale udaje się już za pierwszym razem. Skoro tak, dlaczego nie mielibyście również spróbować?

Jedyne, czego potrzeba do wykonania koronki z czekolady, to… gorzka czekolada, papier do pieczenia, linijka, ołówek nożyczki. Brzmi nieźle? Zatem do roboty!

1. Do przygotowania koronki przystępujemy wtedy, gdy mamy już gotowy tort, pokryty bardzo równo kremem. Tort trzeba bowiem zmierzyć w obwodzie oraz na wysokość. Pierwszy wymiar to długość prostokąta, który będziemy wycinać z papieru do pieczenia, drugi – szerokość. Oczywiście, w zakresie długości warto dołożyć kilka centymetrów, aby nie doprowadzić do sytuacji, w której zabraknie nam koronki – łatwiej odłamać niż dorobić.
2. Wycinamy z papieru do pieczenia pasek o odpowiednich wymiarach, a następnie rysujemy na nim wzór, który chcemy uzyskać na koronce.

Szablon koronki wykonany na papierze do pieczenia

3. Przygotowujemy rożek z papieru do pieczenia (jeśli nie wiecie, jak to zrobić, zajrzyjcie na serwis YouTube – jest tam sporo filmików instruktażowych).

Rożek wykonany z papieru do pieczenia

4. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Jeśli ozdabiany tort jest duży, tj. 24 lub 26 cm średnicy, warto rozpuścić 200 g czekolady. Jeśli mniejszy, wystarczy 100 g. Wszystko zależy też od gęstości koronki – im wzór gęstszy, tym więcej czekolady potrzeba.

Czekolada roztopiona w kąpieli wodnej

5. Wlewamy czekoladę do rożka. Przycinamy jego końcówkę, aby uzyskać malutką dziurkę, którą będziemy wyciskać czekoladę.
6. Pokrywamy czekoladą linie przygotowanego szablonu. To prawdziwy test na zimną krew – ja im bardziej się staram, tym bardziej drżą mi ręce, ale może Wam uda się zrobić idealnie proste linie ;-).

Szablon pokryty czekoladą

7. Przygotowany wcześniej tort wyciągamy z lodówki. Powinien być dobrze schłodzony (ja dla pewności wkładam go na trzy minuty do zamrażalnika). Gdy czekolada na papierowym szablonie zaczyna zastygać, przystępujemy do obłożenia tortu. Ważne, aby nie zrobić tego za szybko – przedwczesne postawienie szablonu sprawi, że czekolada zacznie spływać i już nie uratujecie koronki.
8. Papierowym szablonem pokrytym czekoladą owijamy tort, dociskając lekko papier do jego ścianek. Tort musi nim być szczelnie owinięty.

Tort owinięty papierem z koronką

9. Owinięty tort wkładamy na pół godziny do lodówki.
10. Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy tort i zaczynamy ściągać papier. Nie obawiajcie się, nie stanie się nic złego! Czekolada nie łamie się, a na torcie zostaje piękna koronka.

Tort ozdobiony koronką z czekolady

Proste? Jeśli macie ochotę, możecie do gotowej koronki „przyklejać” za pomocą czekolady lub odrobiny masy cukrowej np. dekoracyjne kuleczki cukrowe lub inne ozdoby. Wszystko zależy od Waszej fantazji :-).

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/koronka-z-czekolady/
PINTEREST
PINTEREST

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/koronka-z-czekolady
PINTEREST
PINTEREST