Jak zrobić karmel? Dlaczego karmel nie wychodzi? Jak zrobić ozdoby z karmelu? Jak przechowywać ozdoby z karmelu? Przepis na karmel Jak wyczyścić garnek po karmelu?
Dekoracja i dodatki,  Najnowsze wpisy

Jak zrobić ozdoby z karmelu? Przepis na karmel

Karmel to cukier, który został poddany działaniu wysokiej temperatury, w wyniku czego przybrał gęstą płynną postać o kolorze wahającym się od złotego do brązowego. Wykorzystywany jest jako składnik różnych słodyczy, ale także jako element dekoracyjny. Jak zrobić ozdoby z karmelu? Przepis na karmel, który znajdziecie poniżej, to podstawa, a ozdoby z karmelu na tort lub deser to świetny pomysł – błyszczą, są delikatne i efektowne. We wpisie poniżej postaram się odpowiedzieć na kilka pytań:

  • Jak zrobić karmel?
  • Dlaczego karmel nie wychodzi?
  • Jak zrobić ozdoby z karmelu?
  • Jak przechowywać ozdoby z karmelu?
  • Jak wyczyścić garnek po karmelu?
Jak zrobić karmel? Dlaczego karmel nie wychodzi? Jak zrobić ozdoby z karmelu? Jak przechowywać ozdoby z karmelu? Przepis na karmel Jak wyczyścić garnek po karmelu?
Ozdoby z karmelu

Jak zrobić karmel? Przepis na karmel

Są dwa sposoby przyrządzania karmelu – metoda na suchometoda na mokro. Różnica między nimi polega na tym, że w pierwszym wypadku do przygotowania karmelu potrzeba tylko cukru, w drugim – również wody. Moim zdaniem łatwiejsza jest metoda na mokro, dlatego ten sposób Wam polecam.

Składniki (metoda na mokro)

1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody

  1. Bardzo ważne jest, aby robić karmel w odpowiednim naczyniu, które spełnia trzy kryteria: ma grube dno (takie jak np. patelnia), ma dużą powierzchnię (karmel szybciej się zrobi) i byłoby dobrze, gdyby miało wysokie ścianki (mniejsze ryzyko, że w początkowej fazie karmel będzie pryskał). Odpowiedni jest więc np. wysoki rondel. Garnki z cienkim dnem, zwłaszcza aluminiowe, nie nadają się.
  2. Do rondla wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Stawiamy na średnim ogniu. Do zagotowania się całości można jeszcze mieszać cukier drewnianą łyżką, pomagając mu rozpuścić się. Po to właśnie dodajemy wodę – aby cukier rozpuścił się w „bezpieczny” sposób. Na dalszym etapie woda w naturalny sposób odparuje, a cukier będzie już miał płynną postać.
  3. Gdy rozpuszczony cukier zacznie wrzeć, przestajemy mieszać! To bardzo ważne, bo inaczej można doprowadzić do zbrylenia cukru. Jeśli koniecznie potrzebujemy, możemy lekko poruszać samym rondlem, ale nie wkładamy już do środka łyżki.
  4. Gotujemy całość tak długo, aż powoli zacznie zmieniać kolor – najpierw na jasnożółty. Im dłużej gotujemy, tym kolor jest ciemniejszy, do brązowego (brązowy to już naprawdę ostatni etap karmelizacji, na granicy ze spaleniem karmelu).

    Jak zrobić karmel? Dlaczego karmel nie wychodzi? Jak zrobić ozdoby z karmelu? Jak przechowywać ozdoby z karmelu? Przepis na karmel Jak wyczyścić garnek po karmelu?
    Gotujący się karmel
  5. Gdy uznamy, że karmel jest odpowiedni, i chcemy przystąpić do wykonywania ozdób, wyłączamy gaz, a rondel wkładamy do większego naczynia z zimną wodą. Jeśli tego nie zrobicie, karmel bardzo szybko zacznie gęstnieć. Co wtedy robić? Można go na chwilę podgrzać, ale to z pewnością zmieni kolor karmelu na ciemniejszy (nawet, jeśli będziecie podgrzewać tylko minutkę).
  6. Jak długo robi się karmel? Oj, niełatwo odpowiedzieć na to pytanie – to zależy od powierzchni rondla i temperatury palnika. Mnie zajmuje to ok. 20–25 minut.
  7. Uważajcie, bo karmel jest bardzo gorący i można się niebezpiecznie poparzyć!

Dlaczego karmel nie wychodzi?

Powody mogą być różne. Podaję te, które wynikają (w większości) z mojego doświadczenia:

  1. Złe naczynie. Jeśli naczynie, w którym robicie karmel, ma zbyt cienkie dno, szybko się nagrzewa, cukier nie rozpuszcza się we właściwy sposób i można go spalić.
  2. Zbyt krótki czas trzymania na ogniu. Karmelowe ozdoby po wystygnięciu są… za miękkie. Woda nie wyparowała w dostatecznym stopniu i to przyczyna karmelowej porażki.
  3. Zbyt długi czas trzymania na ogniu. Karmel nagrzewa się do zbyt wysokiej temperatury (powyżej 200 stopni C) i pali się. Nie nadaje się wtedy do użycia, jest nie do uratowania.

Czy zatem potrzebny jest termometr do zrobienia karmelu? Niekoniecznie. Pewnie, że z termometrem łatwiej kontrolować, czy temperatura jest stała i czy nie przekracza 200 stopni C. Jeśli jednak w czasie robienia karmelu nie będziecie regulować palnika i będziecie obserwować kolor karmelu, nie powinno stać się nic złego.

Jak zrobić ozdoby z karmelu?

Oczywiście, w zależności od tego, na jakiej dekoracji Wam zależy, wymaga ona odrębnego opisu. Ja mam dziś dla Was trzy propozycje.

Nieregularne ozdoby z karmelu

Bardzo łatwe do zrobienia. Należy wziąć trochę karmelu na łyżkę i wylewać wzorek na papierze do pieczenia (na woskowanej stronie).

Jak zrobić karmel? Dlaczego karmel nie wychodzi? Jak zrobić ozdoby z karmelu? Jak przechowywać ozdoby z karmelu? Przepis na karmel Jak wyczyścić garnek po karmelu?
Karmel po wylaniu na papier

Po wystygnięciu i zastygnięciu ozdoby, delikatnie ściągamy ją z papieru. Jest gotowa.

Jak zrobić karmel? Dlaczego karmel nie wychodzi? Jak zrobić ozdoby z karmelu? Jak przechowywać ozdoby z karmelu? Przepis na karmel Jak wyczyścić garnek po karmelu?
Ozdoba z karmelu wylanego na papier

Spirale z karmelu (nieregularne)

Można je wykonać według metody opisanej wyżej, ale żeby uzyskać efekt 3D, można posłużyć się innym sposobem. Należy przygotować miskę z zimną wodą, a następnie wykonując łyżką okrężne ruchy, wlewać karmel do wody.

Jak zrobić karmel? Dlaczego karmel nie wychodzi? Jak zrobić ozdoby z karmelu? Jak przechowywać ozdoby z karmelu? Przepis na karmel Jak wyczyścić garnek po karmelu?
Karmel wlewany do wody

Gotową ozdobę trzeba błyskawicznie wyjąć z wody (można ręką, karmel jest już wtedy zimny) i odłożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć wodę. Dekoracja jest bardzo delikatna i trzeba się z nią ostrożnie obchodzić.

Jak zrobić karmel? Dlaczego karmel nie wychodzi? Jak zrobić ozdoby z karmelu? Jak przechowywać ozdoby z karmelu? Przepis na karmel Jak wyczyścić garnek po karmelu?
Ozdoba z karmelu

W ten sposób udekorowałam tort z kremem pomarańczowym:

Krem pomarańczowy do tortu. Przepis na tort pomarańczowy krem z pomarańczą
Tort z kremem pomarańczowym

Szkiełka z karmelu

To z kolei dekoracja z grubego karmelu, mocna. Małą foremkę do pieczenia wykładamy papierem. Wlewamy karmel, rozprowadzamy po całym dnie i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy karmel jest już twardy, wyciągamy go z foremki i łamiemy na kawałki.

Jak zrobić karmel? Dlaczego karmel nie wychodzi? Jak zrobić ozdoby z karmelu? Jak przechowywać ozdoby z karmelu? Przepis na karmel Jak wyczyścić garnek po karmelu?
Szkiełka z karmelu

W ten sposób udekorowałam tort z kremem kokosowym bez śmietany:

Jak zrobić karmel? Dlaczego karmel nie wychodzi? Jak zrobić ozdoby z karmelu? Jak przechowywać ozdoby z karmelu? Przepis na karmel Jak wyczyścić garnek po karmelu?
Tort z kremem kokosowym i ozdobami z karmelu

Jak przechowywać ozdoby z karmelu?

Krótko – to chyba najlepsza odpowiedź. Ozdoby z karmelu są bardzo nietrwałe. Na tort należy nakładać je krótko przed podaniem (zwłaszcza niebezpieczne są masy śmietanowe, które rozpuszczają cukier). Dekoracje utrzymują swój kształt na torcie kilka godzin, potem zaczynają „więdnąć” lub topić się, przez co gubi się cały efekt. Przed udekorowaniem tortu można je trzymać w lodówce również kilka godzin. Generalnie odradzam robienie ich np. dzień przed podaniem tortu – nie ma szansy, żeby się utrzymały. Wyjątkiem są grube szkiełka z karmelu.

Jak wyczyścić garnek po karmelu?

Jeśli karmel się nie przypalił, tylko zastygł w rondlu, należy dolać wody i podgrzewać – cukier rozpuści się. Wtedy wystarczy wylać wodę i umyć rondel. Czasem czynność z dolaniem wody i podgrzewaniem trzeba powtórzyć (zwłaszcza, gdy zostało dużo karmelu na dnie).

Jeśli karmel się przypalił – jest trudniej. W pierwszym kroku postępujemy, jak wyżej, by usunąć te resztki, które się da. W dalszej kolejności działamy tradycyjnie, jak przy każdym przypalonym garnku – wsypujemy sodę oczyszczoną i gotujemy. Powinno pomóc.

Jak zrobić ozdoby z karmelu? Przepis na karmel już macie, rady wynikające z moich doświadczeń też. Mam nadzieję, że jeśli dotąd obawialiście się pracy z karmelem, przekonałam Was choć trochę, że nie taki diabeł straszny. Może nie jest to najłatwiejszy sposób dekorowania tortu, ale wart wysiłku.

 Polecam Wam także inne porady z zakresu dekorowania tortu:

Jak zrobić karmel? Dlaczego karmel nie wychodzi? Jak zrobić ozdoby z karmelu? Jak przechowywać ozdoby z karmelu? Przepis na karmel Jak wyczyścić garnek po karmelu?
Ozdoby z karmelu
Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/jak-zrobic-ozdoby-z-karmelu-przepis-na-karmel/
PINTEREST
PINTEREST

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/jak-zrobic-ozdoby-z-karmelu-przepis-na-karmel
PINTEREST
PINTEREST