Dekoracja i dodatki,  Najnowsze wpisy

Folia transferowa – ozdoby z czekolady na tort i ciastka

Jeśli zastanawiacie się, jak ozdobić tort lub jak łatwo i efektownie udekorować świąteczne pierniczki, ciastka czy desery, podpowiadam: folia transferowa do czekolady. To świetny pomysł, który zawsze się sprawdza, przy tym stanowi doskonałą alternatywę dla słodkich ozdób z masy cukrowej. Dekoracje z czekolady (białej lub gorzkiej) to propozycja zarówno dla początkujących cukierników, jak i tych zaawansowanych. Folia transferowa (określana również jako folia czekoladowa), pozwoli bowiem przygotować nie tylko płaskie ozdoby (w tym np. koronki), ale i trójwymiarowe – czekoladowe kwiaty, kokardy, spiralne, sprężynki i wiele innych.

Folia transferowa do czekolady

Czym jest folia transferowa do czekolady i jak jej używać?

Jest to arkusz dość sztywnej przezroczystej folii (najczęściej w rozmiarze 30 x 40 cm), którą pokrywa wzór nadrukowany barwnikami spożywczymi. Folię lub wycięty wedle uznania jej fragment, potrzebny do wykonania dekoracji, pokrywa się rozpuszczoną czekoladą. Po zastygnięciu czekolady ściąga się z niej przezroczystą już folię – ozdobny nadruk pozostaje na czekoladzie.
Do wykonania tą techniką ozdób najlepiej używać czekolady temperowanej, czyli takiej, która bardzo szybko zastyga, pozostaje błyszcząca i łamie się z trzaskiem. Da się ją przygotować samodzielnie, ale ja korzystam z gotowej, możliwej do nabycia np. w sklepach internetowych (wpiszcie w wyszukiwarkę frazę czekolada temperowana sklep lub czekolada non temp sklep).

Biała czekolada temperowana

Co ważne, czekolada temperowana dostępna jest w dwóch wersjach – białej i ciemnej. Oznacza to, że w zależności od tego, jakiej użyjemy, możemy na bazie tej samej folii transferowej uzyskać dekoracje różniące się kolorystycznie.

Gdzie kupić folię transferową do czekolady?

Najlepiej w sklepach internetowych z akcesoriami tortowymi i cukierniczymi. Na terenie Polski jest co najmniej kilka, które oferują naprawdę szeroki wybór folii. Wzory dostępne są w różnych kolorach, motywach oraz zagęszczeniu – od bardzo delikatnych, po intensywne, które niemal w całości pokryją dany kawałek czekolady. Koszt jednego arkusza to ok. 10 zł.

Przykłady zastosowania folii transferowej do czekolady

Ozdoby na tort

Jeśli pamiętacie dotychczas proponowane przeze mnie dekoracje z czekolady na tort (kokarda z czekolady, koronka z czekolady, kwiat z czekolady), to możecie je przygotować, używając do tego celu właśnie folii transferowych. Wtedy ozdoby te będą podwójnie efektowne – zarówno ze względu na kształt, jak i pokrywający je wzór.
Przykładem ozdoby z folii transferowej może być kwiat, który zamieściłam na torcie jagodowym.

Ozdoba z czekolady

Do jego wykonania użyłam folii pokrytej delikatnymi gwiazdkami oraz gorzkiej czekolady. Aby ułatwić sobie pracę, narysowałam najpierw na folii potrzebne mi kształty płatków (na stronie, której nie pokrywa się czekoladą, czyli tej bez barwnika), a następnie wycięłam je.

Folia transferowa – na stronie bez nadruku spożywczego rysujemy potrzebne kształty

Dopiero wtedy każdy kawałek posmarowałam roztopioną czekoladą, uzyskując po jej zastygnięciu płatki, które później łączyłam w całość.

Gotowy płatek z czekolady, wykonany na bazie folii transferowej

Ozdoby na pierniczki i ciastka

Z folii transferowej można również przygotować proste, lecz efektowne ozdoby na pierniczki świąteczne lub ciastka. To dobra alternatywa dla lukru.

Pierniczki pokryte czekoladą na bazie folii transferowej

W tym celu należy odrysować na folii kształt taki, jaki ma np. pierniczek. Ponieważ ciastka rosną w czasie pieczenia, finalnie mają nieco większy rozmiar niż foremka. To dobrze, bo dzięki temu nasza ozdoba z czekolady lepiej ułoży się na pierniczku.
Wycięty kształt należy pokryć czekoladą i od razu przyłożyć do powierzchni ciastka. Gdy czekolada zastygnie, wystarczy zdjąć folię, a ozdoba czekoladowa będzie dobrze trzymać się pierniczka.

Na co trzeba uważać, pracując z folią transferową do czekolady?

1. Dany kawałek folii należy pokryć czekoladą raz, a porządnie :-). Chodzi o to, by nie rozsmarowywać zbyt długo czekolady raz w jedną, raz w drugą stronę, ponieważ zetrzecie wzór z folii.
2. Nie należy oszczędzać czekolady – jeśli pokryjecie folię zbyt cienką warstwą, jest duże ryzyko, że płytka czekoladowa złamie się lub pokruszy.
3. Jeśli wykonywaliście już ozdoby trójwymiarowe z czekolady temperowanej, posługując się papierem, a teraz chcecie spróbować z folią transferową, pamiętajcie, że z folią jest troszkę trudniej, z dwóch powodów. Po pierwsze, folia jest sztywniejsza, nie da się jej wyginać tak swobodnie, jak papieru pokrytego czekoladą. Po drugie, jeśli jakiś element Wam nie wyjdzie, to będziecie potrzebować kolejnego kawałka folii – nie da się tu, jak przy prostszym sposobie z papierem, próbować do skutku, przetapiając tylko czekoladę.

Mam nadzieję, że przekonałam tych z Was, którzy dotąd nie pracowali z folią transferową, że warto. Jeśli natomiast macie już doświadczenie w tej materii, chętnie dowiem się, jak wykorzystujecie ją w celu ozdobienia Waszych deserów.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/folia-transferowa-ozdoby-z-czekolady-na-tort-i-ciastka/
PINTEREST
PINTEREST

2 komentarze

  • ewa

    Bardzo przdadza mi sie Pani info na temat folii transferowej.Zakupilam i czekam kiedy przyjda.Troche sie boje bo nie robilam nigdy jeszcze takich eksperymentow,ale proba nie strzelba.Ale mam jedno pytanie: czy koniecznie musi byc czekolada temperowana? Nie umiem sama temperowac,a nie chce czekac az dojdzie (po zakupie przez net) ta temperowana.

    • Klasa tortowa

      Temperowana czekolada ma tę zaletę, że szybko tężeje. Ze zwykłą nie próbowałam, ale na pewno trzeba by długo poczekać, aż zastygnie. Intuicyjnie wydaje mi się, że powinno wyjść, ale nie mogę obiecać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/folia-transferowa-ozdoby-z-czekolady-na-tort-i-ciastka
PINTEREST
PINTEREST