
Czym udekorować boki tortu?

Jak prosto udekorować tort? Czym obsypać boki tortu? Jeśli pieczecie torty, na pewno wielokrotnie zadawaliście sobie takie pytania. Każdy ma swoje ulubione posypki i ozdoby. Postanowiłam zebrać te, które wykorzystuję najczęściej – okazuje się bowiem, że możliwości jest naprawdę dużo.
Czekolada

Czekolada jest chyba najsmaczniejszym sposobem, w jaki można udekorować boki tortu. Mamy do dyspozycji:
• płatki czekoladowe (białe, mleczne, deserowe) – najpowszechniej dostępne, zwłaszcza w sezonie świątecznym; nie warto jednak kupować ich na zapas – płatki z gorzkiej czekolady, nawet jeśli są przechowywane w odpowiednich warunkach, często matowieją lub szarzeją;
• posypki czekoladowe błyszczące – dostępne są w sklepach oferujących cukiernicze akcesoria; zaletą takich posypek jest to, że tort pokryty nimi zyskuje ładny połysk;
• wiórki czekoladowe – można je zrobić samemu, ścierając czekoladę na tarce o szerokich oczkach, można także kupić; sklepy oferują wiórki czekoladowe w niemal wszystkich kolorach, co jest korzystne dla wyglądu tortu, ale nieco mniej dla zdrowia – kolorowe czekolady zawierają barwniki, a często również aromaty (np. pomarańczowe wiórki czekoladowe pachną pomarańczą, żółte – cytryną);
• igiełki czekoladowe – mam do nich słabość; można nimi obłożyć bok lub górę tortu bez ładu, a można równo układać (co jest, rzecz jasna, bardziej pracochłonne);
• ozdoby z folii transferowej – aby je wykonać, potrzebna jest specjalna czekolada oraz folie transferowe, nie jest więc to rozwiązanie dla osób, które chcą szybko udekorować tort, wykorzystując składniki dostępne w osiedlowym sklepie. Czasem jednak warto spróbować czegoś innego;
• koronka z czekolady – również pracochłonna dekoracja, ale efekt znakomity.
Bakalie

- wiórki kokosowe – klasyka, zwłaszcza w jasnych tortach, np. śmietankowych. Ciekawy efekt uzyskacie, używając kolorowych wiórków kokosowych (minusem jest używanie barwnika, plusem to, że można je przygotować samemu w domu);
- krokant – czyli posiekane orzechy lub migdały, podsmażone w maśle i cukrze. Można przygotować samemu lub kupić. Dobrze trzyma się kremu na torcie i nieco usztywnia jego boki;
- płatki migdałów – białe lub podpieczone krótko na suchej patelni (zyskują wtedy ładny beżowy kolor).

Posypki waflowe

Posypki waflowe to nic innego jak rozdrobnione cienkie wafle, a w zasadzie opłatki, z których wykonuje się też np. listki lub kwiatki do dekoracji tortów. Dostępne są w różnych kolorach, nie naciągają wilgocią i nie zabarwiają kremu. Minusem jest skład – posypki waflowe zawierają sporo barwników.
Posypki cukrowe

Posypki, koraliki, maczki cukrowe czy cukier perlisty – podobnie jak posypki waflowe zawierają sztuczne barwniki, a na dodatek, co jasne, sporo cukru. Wyglądają efektownie, jednak nie nadają się do pokrywania nimi tortu obłożonego kremem śmietanowym – śmietana rozpuszcza cukier. Najlepiej więc tworzyć z nich dekoracje np. na torcie pokrytym wcześniej polewą czekoladową lub samą czekoladą.
Inne
- tort można obłożyć dookoła rurkami waflowymi (także z nadzieniem) lub biszkoptami – w obu wypadkach warto je na początku związać wstążką. Po kilku godzinach przylgną dobrze do kremu, więc przed podaniem tortu wstążkę można zdjąć (choć ma ona również walory dekoracyjne);
Tort kawowy ozdobiony rurkami waflowymi - okruchy – z biszkoptu lub herbatników. Tworzą nieregularną powierzchnię, również ładnie prezentującą się;
- jeśli nie lubicie posypek, tort można po prostu pokryć polewą czekoladową lub lustrzaną.
Powyższa lista nie wyczerpuje wszystkich możliwości – napiszcie w komentarzach, co jeszcze dorzucilibyście do niej. Ciekawa jestem Waszych ulubionych sposobów dekorowania boków tortu :-).

