Biszkopt,  Najnowsze wpisy

Biszkopt z makiem

Smak tortu nie zawsze jest determinowany kremem czy dodatkami. Nierzadko sam biszkopt może odegrać w nim decydującą rolę, dlatego też od czasu do czasu proponuję Wam przepisy na różne biszkopty smakowe. Dziś kolejna receptura do kolekcji – przepis na ciasto, które zdaje się tworzyć z jasnym i kakaowym biszkoptem klasyczny tercet. Mowa oczywiście o biszkopcie z makiem, a co lepsze, w wersji najłatwiejszej, do której wystarczy suchy, niemielony mak. W smaku przypomina ciasto typu piegusek, dlatego możecie ten przepis wykorzystać zarówno do przygotowania spodów do tortu, jak i słodkiej przekąski. Biszkopt jest przecież jednym z tych ciast, które można upiec najszybciej, przy tym z niewielkiej ilości składników.

Biszkopt z makiem

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
8 jajek
140 g cukru
140 g mąki tortowej
150 g suchego maku
aromat migdałowy/ arakowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Pod koniec miksowania dodajemy aromat.
5. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki.
6. Na koniec dodajemy mak i ponownie delikatnie mieszamy.
7. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.

Biszkopt z makiem surowy

8. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Biszkopt z makiem w piekarniku na początku pieczenia

9. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika.
10. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.

Biszkopt z makiem po upieczeniu

11. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
12. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

W stosunku do podstawowego przepisu na biszkopt, podana receptura różni się m.in. obecnością proszku do pieczenia. Warto go nieco dodać, ponieważ mak obciąża biszkoptową masę, a dosypując proszek, ułatwicie jej wzrost. Jeśli z jakichś powodów nie chcecie używać proszku do pieczenia, można z niego zrezygnować, nic złego się nie stanie, ciasto też wyrośnie, choć odrobinę mniej.

Odradzałabym natomiast dodawanie rodzynek. Wiem, że często dodaje się je do pieguska, jednak zwróćcie uwagę, że piegusek to ciasto tłuszczowe, mniej delikatne, a przez to lepiej radzące sobie z takim dodatkowym „obciążeniem” niż biszkopt.

Biszkopt z makiem po upieczeniu jest dość wysoki, dlatego bez problemu przekroicie go na trzy spody, a jeśli zdecydujecie się na nieco cieńsze warstwy, nawet na cztery.

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-z-makiem/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-z-makiem
PINTEREST
PINTEREST