Biszkopt,  Najnowsze wpisy

Biszkopt z batatami

Zima. Kult pierników. Brak letnich świeżych owoców. W takim właśnie nastroju błąkałam się po sklepie, kiedy mój wzrok padł na bataty. Nie ma przypadków! Uznałam, że skoro warzywo to sprawdza się przy pieczeniu brownie, musi sprawdzić się przy biszkopcie, bo dlaczego nie? I tak zrodził się przepis na biszkopt z dodatkiem purée z batatów i mąki kokosowej. Spróbujcie, a z pewnością będziecie chcieli wrócić do tego smaku.

Tort na bazie biszkoptu z batatami

Jeśli pamiętacie przepis na biszkopt dyniowo-kokosowy, zauważycie szereg analogii. Muszę przyznać, że pewne nuty smakowe również są podobne, przy czym biszkopt z batatami ma inny kolor (ciemniejszy). Charakteryzuje się też większą gęstością, wilgotnością i zwartością ciasta, przez co i smak jest bardziej intensywny.

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
8 jajek
140 g cukru
140 g mąki
130 g przecieru z ugotowanych batatów
30 g mąki kokosowej
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie przecieru z batatów
1. Średniej wielkości batata (ok. 220 g) obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na cząstki.
2. Wrzucamy do garnka z lekko posłodzoną wodą i gotujemy (od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć) przez ok. 20–30 minut, do miękkości (wszystko zależy od tego, na jakie kawałki pokroicie warzywo – warto więc po prostu sprawdzać za pomocą widelca lub noża, czy cząstki są miękkie).
3. Odcedzamy kawałki batata i robimy purée (za pomocą ugniatacza do ziemniaków lub blendera).
4. Odstawiamy do przestudzenia.

Przygotowanie biszkoptu
1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Dodajemy przecier z batatów i krótko miksujemy.
5. Wyłączamy mikser. Do masy batatowo-jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz gałką muszkatołową i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
6. Na koniec dodajemy mąkę kokosową i również delikatnie mieszamy.
7. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto z batatami przed upieczeniem

8. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
9. Pieczemy ok. 45 minut, nie otwierając piekarnika.
10. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
11. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
12. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Blaty biszkoptu z batatami

Ciasto nie wyrasta tak wysokie jak biszkopt w wersji podstawowej, ale da się je przekroić na trzy spody. Ja przekroiłam tylko na dwie części, stąd dość grube blaty, i przełożyłam bitą śmietaną z cynamonem. Jeśli nie macie czasu lub chęci, nie musicie w ogóle zaprzątać sobie głowy przygotowywaniem kremu – ciasto samo w sobie nadaje się jako smakołyk do kawy. Spokojnie, do herbaty również ;-).

Tort na bazie biszkoptu z batatami

Tort udekorowałam tym razem dość ascetycznie. Boki obłożyłam zielonymi wiórkami waflowymi – przypominają igiełki, przez co nawiązują tematycznie do zbliżających się świąt. Równie dobrze sprawdziłyby się tu kolorowe wiórki kokosowe. Na górze znajdują się czerwone i srebrne koraliki cukrowe, ułożone na zabarwionych paskach bitej śmietany. Kuleczki może i są eleganckie, ale przed ich spożyciem rozważcie stan swojego uzębienia i zastanówcie się, czy warto ryzykować ;-). Smacznego!

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-z-batatami/
PINTEREST
PINTEREST

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-z-batatami
PINTEREST
PINTEREST