Biszkopt,  Najnowsze wpisy

Biszkopt – przepis podstawowy

W dzisiejszym wpisie podam Wam przepis na biszkopt, który – choć zaledwie trzyskładnikowy – stanowi wynik moich doświadczeń z różnymi recepturami dostępnymi w literaturze i w Internecie. Nie zawsze były to doświadczenia pozytywne, tym bardziej cieszę się, że przygotowując tort, zastanawiam się teraz tylko nad kompozycją smaków i dekoracją, a nie martwię, czy biszkopt się uda. Bo uda się!

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
8 jajek
140 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
140 g mąki tortowej (ok. 1 szklanka)

Składniki potrzebne do upieczenia dużego biszkoptu.
Składniki potrzebne do upieczenia dużego biszkoptu.

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
Więcej o technice przygotowywania masy biszkoptowej znajdziecie TU.
5. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia (informacje na ten temat znajdziecie TU).
6. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C.
7. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika.
8. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
9. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
10. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

Biszkopt upieczony z połowy podanych składników, w tortownicy o średnicy 18 cm.
Biszkopt upieczony z połowy podanych składników, w tortownicy o średnicy 18 cm.

Biszkopt z tego przepisu wychodzi wysoki, bez problemu przekroicie go na trzy części o sensownej grubości, ok. 1,5-2 cm. Jeśli pieczecie go w tortownicy lub blaszce o mniejszych rozmiarach, radzę skorzystać z dostępnych w Internecie przeliczników foremek i dopasować proporcje składników do własnych potrzeb.

Dodatkowe wskazówki
1. Po dodaniu żółtek można wlać do masy kilka kropli aromatu, np. waniliowego.
2. Jeżeli chcecie upiec biszkopt kakaowy, wówczas odejmijcie 3 łyżki mąki i dodajcie trzy łyżki kakao (które również należy przesiać). Waga sypkich składników musi się zgadzać.
3. Cukier można częściowo (ok. 2 łyżek) zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią. Jeśli jednak kupiliście w sklepie zwykły cukier wanilinowy, darujcie sobie – w smaku jest niewyczuwalny.
4. Biszkopt po przekrojeniu ma wyrazisty żółty kolor. Nie ma więc potrzeby, aby dodawać do niego barwniki. Jeśli jednak chcecie uzyskać ciasto np. czerwone, wówczas można dodać barwnik, najlepiej w proszku, po żółtkach, a przed mąką. Pamiętajcie jednak, że im mniej chemii w jedzeniu, tym lepiej!

Przepis do pobrania w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-przepis-podstawowy/
PINTEREST
PINTEREST

4 komentarze

  • Irena

    8 jajek na tylko tyle mąki czy cukru to chyba rozmiaru S, bo to by jakieś rzadkie ciasto wyszło….
    W/g mojej ś.p. babci (mam 50 lat) do dobrego biszkoptu trzeba (na wagę) : tyle samo jajek co mąki i o jedno jajko mniej cukru 🙂 zawsze się on mi udaje, mając od 4- 6 jaj – taki z 6 jaj (6 dag jajo – tak dawniej ważyło od kury i takich szukam) daje się zawsze przekroić na 3 części – nigdy nie dodawałam proszku do pieczenia ….
    dlatego tutaj mi się wydają mocno zachwiane te proporcje ….

    • Klasa tortowa

      Proporcje są dobre – wszystkie torty piekę według tego przepisu. To nie znaczy, oczywiście, że jest to jedyny możliwy przepis na biszkopt – najważniejsze, żeby znaleźć dla siebie odpowiedni. Ja już nie szukam :-).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-przepis-podstawowy
PINTEREST
PINTEREST