Biszkopt,  Najnowsze wpisy

Biszkopt orkiszowy

Tradycyjny biszkopt do tortu to połączenie trzech składników: mąki pszennej tortowej, jajek i cukru. Można jednak przygotować go nieco inaczej, wykorzystując zdrowsze produkty. Dla odmiany polecam więc biszkopt orkiszowy z nasionami, w skład którego wchodzą: mąka orkiszowa, cukier kokosowy, jajka oraz dowolne nasiona (np. siemię lniane, sezam, chia czy słonecznik). Biszkopt z mąką orkiszową przygotowany według poniższego przepisu smakuje wyjątkowo – trochę jak pieczywo wieloziarniste. Jest idealny – pulchny, wysoki i równy. Polecam go więc wszystkim, którzy szukają odpowiedzi na pytanie: czym zastąpić tradycyjny biszkopt? Zapewniam, że sprawdzi się zarówno jako składnik tortów, jak i ciasto do kawy.

Biszkopt orkiszowy

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
8 jajek
120 g cukru kokosowego (można zastąpić trzcinowym)
160 g mąki orkiszowej (u mnie typ 1850)
dowolne ziarna o wadze maksymalnie 100 g*

*Przykładowo łyżka siemienia lnianego, podobnie jak łyżka sezamu, waży 10 g. Te dwa ziarna sprawdzają się w podanym przepisie najlepiej. Ja dodaję najczęściej po 3 łyżki obu rodzajów wspomnianych nasion i łyżkę błonnika. Można też dodać niewielką ilość otrębów żytnich, jednak nie wpłyną one raczej na smak całości.

Siemię lniane, sezam biały i czarny, błonnik, otręby żytnie

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier (o cukrze kokosowym i jego właściwościach pisałam już TU).
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
5. Dodajemy nasiona i ponownie delikatnie mieszamy.

Nasiona dodawane do masy biszkoptowej

6. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.

Biszkopt orkiszowy z cukrem kokosowym jest nieco ciemniejszy niż tradycyjny

7. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C.
8. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika.
9. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
10. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
11. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

Biszkopt orkiszowy po upieczeniu

Biszkopt da się bez problemu przekroić na trzy warstwy, nadaje się więc jako podstawa tortu. Smakuje jednak równie wybornie pokrojony na kawałki i zagryzany do popołudniowej herbaty lub jako przekąska w pracy. Z pewnością uda się wszystkim, również początkującym cukiernikom.

Biszkopt orkiszowy w przekroju

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-orkiszowy/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-orkiszowy
PINTEREST
PINTEREST