Biszkopt,  Najnowsze wpisy

Biszkopt dyniowo-kokosowy. Przepis na biszkopt z dynią

Jesień. A skoro październik, to dynia. Warto korzystać z sezonowych darów natury, także podczas przygotowywania tortów, dlatego dziś proponuję Wam biszkopt dyniowo-kokosowy. Przepis na biszkopt z dynią pozwala uzyskać świetną bazę do przełożenia kremem (najlepiej korzennym). Warto spróbować tym bardziej, że dynia nadaje biszkoptowi nie tylko wyrazisty smak, ale też piękny ciemnożółty kolor.

Polecam Wam też przepis na tort makowy z kremem dyniowym, a także na biszkopt bezglutenowy z mąką dyniową.

Dynie hokkaido
Dynie hokkaido

Biszkopt dyniowo-kokosowy. Przepis na biszkopt z dynią

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
8 jajek
140 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
140 g mąki tortowej (ok. 1 szklanka)
130 g przecieru z pieczonej dyni hokkaido / 150 g przecieru z pieczonej dyni zwyczajnej
50 g kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na purée z dyni

1. Dynię kroimy na pół i oczyszczamy z pestek.
2. Kroimy ją na mniejsze cząstki i kładziemy na wyłożonej papierem blaszce z piekarnika.

Dynia zwyczajna pokrojona na kawałki (przed upieczeniem)
Dynia zwyczajna pokrojona na kawałki (przed upieczeniem)

Jeśli macie dynię hokkaido, wystarczy przekroić ją na połówki czy ćwiartki.
3. Blaszkę z pokrojoną dynią wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190–200 stopni C.
4. Pieczemy tak długo, aż będzie miękka (najlepiej sprawdzić widelcem). Od czasu do czasu warto uchylić drzwiczki piekarnika, aby wypuścić nadmiar pary wodnej.

Dynia zwyczajna pokrojona na kawałki (po upieczeniu)
Dynia zwyczajna pokrojona na kawałki (po upieczeniu)

5. Po przestudzeniu ściągamy skórkę z dyni.
6. Miąższ miksujemy blenderem, aż do uzyskania purée.
7. Przecier z dyni można bez pasteryzacji przechowywać w lodówce kilka dni.

Purée z upieczonej dyni
Purée z upieczonej dyni

Przepis na biszkopt z dynią

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Dodajemy przecier z dyni i krótko miksujemy.
5. Wyłączamy mikser. Do masy dyniowo-jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
6. Na koniec dodajemy kokos i również delikatnie mieszamy.
7. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
8. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
9. Pieczemy ok. 45–50 minut, nie otwierając piekarnika.
10. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
11. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
12. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

Biszkopt dyniowo-kokosowy przeznaczony na spody do tortu
Biszkopt dyniowo-kokosowy przeznaczony na spody do tortu

Jeśli nie macie potrzeby robienia tortu, również upieczcie biszkopt dyniowo-kokosowy. Przepis na biszkopt z dynią przyda się w rożnych okolicznościach, a kawałek takiego aromatycznego ciasta może stanowić doskonałe uzupełnienie jesiennego wieczoru spędzanego pod kocem z ulubioną książką i kubkiem herbaty. 

Biszkopt dyniowo-kokosowy z polewą kakaową - podany jako ciasto
Biszkopt dyniowo-kokosowy z polewą kakaową – podany jako ciasto

Przepis do pobrania w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-dyniowo-kokosowy/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-dyniowo-kokosowy
PINTEREST
PINTEREST