Biszkopt,  Najnowsze wpisy

Biszkopt czekoladowo-pomarańczowy. Przepis

Gorzka czekolada to potęga – tworzy udane kompozycje smakowe z wieloma składnikami. Jednym z nich jest bez wątpienia pomarańcza, dlatego dziś będę Was zachęcać, aby upiec biszkopt czekoladowo-pomarańczowy. Przepis ten sprawdzi się zarówno, gdy chcecie przygotować bazę do tortu, jak i ciasto do popołudniowej herbaty. Mocne strony? Z pewnością są to prostota i szybkość wykonania, głębia smaku oraz cudowny aromat, który roztacza się po domu w trakcie pieczenia. Słabe strony? Brak. Chyba nie macie wątpliwości, co robić?

Proponuję Wam również inne przepisy z pomarańczą:

Biszkopt czekoladowo-pomarańczowy. Przepis

Biszkopt czekoladowo-pomarańczowy

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
8 jajek
140 g cukru
2 łyżki soku z pomarańczy
140 g mąki tortowej
2 łyżki kakao
100 g gorzkiej czekolady
50 g pomarańczy kandyzowanej

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Dodajemy sok z pomarańczy, mieszamy.
5. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz kakao i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
6. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Starta gorzka czekolada

7. Na koniec dodajemy kandyzowaną pomarańczę i ostatni raz mieszamy.
8. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
9. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
10. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika.
11. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
12. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
13. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Ciasto jest gotowe.

Biszkopt czekoladowo-pomarańczowy po wyjęciu z formy

Biszkopt jest na tyle aromatyczny, że wystarczy przełożyć go kremem śmietanowym lub samą bitą śmietaną, aby uzyskać znakomity delikatny tort pomarańczowy.

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-czekoladowo-pomaranczowy/
PINTEREST
PINTEREST

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-czekoladowo-pomaranczowy
PINTEREST
PINTEREST