Biszkopt,  Najnowsze wpisy

Biszkopt cytrynowy

Lubicie zapach cytryny? Podobno nie tylko wzmacnia koncentrację i pozwala pokonać rozkojarzenie, ale dodatkowo wycisza emocje i sprzyja walce z przygnębieniem. Upieczenie biszkoptu cytrynowego jest więc świetnym pomysłem, zwłaszcza teraz, gdy dopada nas przesilenie wiosenne, a na domiar złego może być nam trochę smutno, że wiosna zaczęła się tak deszczowo. Zapewniam Was, że cytrynowa woń rozchodzi się podczas pieczenia po całym domu, a zjedzenie kawałka biszkoptu pozwala poczuć się jak w cytrynowym raju.

Biszkopt cytrynowy

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
8 jajek
150 g cukru
150 g mąki tortowej
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 1 cytryny

1. Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę na drobnych oczkach tarki.
2. Oddzielamy żółtka od białek.
3. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
4. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
5. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, miksujemy.

Skórka z cytryny

6. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość przy pomocy szpatułki lub płaskiej łyżki (delikatnie i niezbyt długo!).
7. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
8. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C.
9. Pieczemy ok. 55 minut, nie otwierając piekarnika.
10. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
11. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
12. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

Biszkopt cytrynowy jest wilgotniejszy niż ten, który uzyskacie, trzymając się przepisu podstawowego. Ze względu na sok z cytryny wymaga też odrobinę dłuższego pieczenia i wyrasta delikatnie niższy. Bez problemu przekroicie go jednak na trzy warstwy.

Odradzam dodawanie do tego biszkoptu (na wzór babki cytrynowej) np. rodzynek czy skórki kandyzowanej – nadmiernie „obciążają” masę biszkoptową i utrudniają wzrost ciasta.

Kawałek biszkoptu cytrynowego

Biszkopt z tego przepisu nada się zarówno jako podstawa tortu, jak i szybkie ciasto. Spróbujcie, a nie pożałujecie – cytrynowa eksplozja smaku gwarantowana!

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-cytrynowy/
PINTEREST
PINTEREST

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-cytrynowy
PINTEREST
PINTEREST