Klasa tortowa/ Kwiecień 12, 2018/ Biszkopt, Najnowsze wpisy

Jeśli chcecie upiec biszkopt na tort bez glutenu, mam dziś dla Was kolejny przepis. To biszkopt bezglutenowy z mąką arachidową (czyli mąką orzechową, z orzechów ziemnych). Sprawdzi się on zarówno jako ciasto bezglutenowe do kawy, jak i podstawa tortu (możecie na jego bazie przygotować np. tort orzechowy bez glutenu). Jest lekki i pachnie fistaszkami – czego chcieć więcej?

Biszkopt bezglutenowy z mąką arachidową

Mąka arachidowa to zmielone orzeszki ziemne. Można ją kupić bez problemu za niewielką cenę. W moim wypadku 300 g kosztowało niecałe 4 zł. Ma wiele zastosowań w cukiernictwie – przykładowo przyda się do dekoracji wypieków (np. obsypania boków tortu) oraz jako dodatek do kremu orzechowego.

Mąka arachidowa (z orzeszków ziemnych)

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
8 jajek
140 g cukru (ok. 3/4 szklanki)*
2 budynie waniliowe/śmietankowe bezglutenowe po 40 g**
80 g mąki arachidowej

*Jeśli budyń zawiera cukier, należy nieco zmniejszyć jego ilość.

**Ważne, żeby kupić budynie oznaczone jako bezglutenowe. Produkty bez takiej informacji mogą zawierać śladowe ilości glutenu, z kolei samodzielne przygotowanie budyniu na bazie mąki ziemniaczanej również jest ryzykowne – często jest ona niewłaściwie przechowywana i transportowana, przez co także może być „skażona” glutenem.

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Do masy jajecznej dodajemy proszek budyniowy i krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach.
5. Dodajemy mąkę arachidową i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką.

Łączenie masy jajeczno-budyniowej z mąką orzechową

6. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
7. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160–170 stopni C.
8. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika.
9. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
10. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
11. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia.

Biszkopt wyrasta wysoki, puszysty i bardzo delikatny, mniej zwarty niż wersja pieczona z mąką pszenną. Polecam go nie tylko osobom będącym na diecie bezglutenowej. Nadaje się do przełożenia go każdym kremem, choć lekkie jasne kremy wydają się najlepszym wyborem. Smak fistaszków jest lekko wyczuwalny, przez co taki biszkopt może stanowić podstawę tortu z masłem orzechowym.

Tort na bazie biszkoptu bezglutenowego

Boki mojego tortu obsypałam mąką arachidową, a jego wierzch udekorowałam czekoladowymi listkami.

Dekoracja z czekolady

Przekrój tortu (z kremem z masłem orzechowym)

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-bezglutenowy-z-maka-orzechowa/
PINTEREST
PINTEREST

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.