Biszkopt,  Najnowsze wpisy

Biszkopt bezglutenowy – na mące z pestek dyni

Mąka dyniowa to nic innego jak odpowiednio sproszkowane pestki z dyni. Można ją kupić na przykład w sklepach ze zdrową żywnością (ja kupiłam 500 g za 15 zł), ale można też – przy odrobinie chęci i determinacji – przygotować ją samemu. Polecam jednak tę pierwszą opcję – mąka dyniowa zakupiona od renomowanego producenta to gwarancja, że pestki zostały wcześniej odpowiednio oczyszczone i właściwie odtłuszczone.
Produkt ten charakteryzuje się zielonym kolorem i zapachem właściwym pestkom z dyni. W przeciwieństwie do mąki pszennej, mąkę dyniową można jeść na sucho, choć ja proponuję Wam wykorzystanie jej jako składnika biszkoptu do tortu. Dlaczego? Z trzech powodów. Po pierwsze, jest to alternatywa dla osób nietolerujących glutenu. Po drugie, jej smak jest dość oryginalny, a przecież warto czasem spróbować czegoś innego. Po trzecie, mąka dyniowa to bardzo zdrowy produkt, uznawany przez niektórych za swoisty lek na różne dolegliwości.

Mąka dyniowa
Mąka dyniowa

Warto więc wspomnieć, że mąka dyniowa:
• zawiera dużą ilość błonnika, żelaza, wapnia, fosforu, cynku oraz magnezu, a także wiele witamin, m.in. A, B1, B2, B9, B15, PP, C;
• wspomaga przemianę materii;
• sprzyja osobom odchudzającym się;
• redukuje poziom złego cholesterolu LDL;
• działa leczniczo na pęcherz i nerki;
• pozwala pozbyć się pasożytów;
• pomaga w walce z trądzikiem i wypadaniem włosów;
• działa profilaktycznie w zapobieganiu schorzeniom prostaty.

Poniższa tabela zestawia dodatkowo informacje dotyczące kaloryczności 100 g mąki tortowej oraz 100 g mąki dyniowej. W kolejnych kolumnach widnieją informacje na temat zawartości białka, węglowodanów i tłuszczów. Rozpiętość przedziałów w odniesieniu do mąki pszennej wynika z różnic pomiędzy produktami dostępnymi na rynku (uwzględnione zostały mąki pszenne pochodzące od 10 różnych producentów). Dane dla mąki tortowej zestawiłam na podstawie kalkulatora kalorii dostępnego na stronie http://www.tabele-kalorii.pl/, a informacje o mące dyniowej zaczerpnęłam z etykiety na opakowaniu (pewnie porównanie z towarem innego producenta pozwoliłoby także wskazać jakieś różnice).

Zestawienie właściwości mąki pszennej i dyniowej
Zestawienie właściwości mąki pszennej i dyniowej

Chyba nie macie już wątpliwości, że warto? W takim razie – pieczemy!
Przepis jest niemal identyczny z moim przepisem na biszkopt podstawowy, choć efekt nieco się różni.

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)
8 jajek
140 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
140 g mąki dyniowej (ok. 1 szklanka)

1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier.
3. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
4. Wyłączamy mikser. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i mieszamy.
5. Masę wlewamy do tortownicy, której dno uprzednio wykładamy papierem do pieczenia
6. Wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
7. Pieczemy ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika. Przy tym biszkopcie na koniec warto jednak sprawdzić patyczkiem, czy jest gotów.
8. Po upieczeniu odczekujemy ok. 15 minut, aż temperatura w piekarniku nieco opadnie, i wyjmujemy biszkopt.
9. Delikatnie przesuwamy nóż wzdłuż wewnętrznych ścianek tortownicy, aby oddzielić od nich biszkopt.
10. Wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Biszkopt na dyniowej mące
Biszkopt na dyniowej mące

Uwagi dodatkowe

1.Receptura ta wymaga komentarza. Kiedy szukałam w Internecie informacji na temat ilości mąki dyniowej, której powinnam użyć, jedyne, co znalazłam, to wzmianka, że zastępując mąkę pszenną mąką dyniową, powinno się jej dawać cztery razy mniej, tj. 1/4 przewidzianej objętości. Na innej stronie znalazłam z kolei radę, by dodać tyle mąki, aż uzyskamy konsystencję zbliżoną do tej, gdy używa się mąki pszennej. Podjęłam ryzyko i skorzystałam najpierw z pierwszej rady – piekąc biszkopt z połowy składników (tj. 4 jajek), dodałam 18 g mąki dyniowej (zamiast 70 g pszennej). Wydawało mi się to absurdalne, ale założyłam, że Internet nie kłamie. Wychodzę z założenia, że publikowanie wyników negatywnych jest tak samo ważne, jak pozytywnych, dlatego wyznam Wam, że to było pierwsze ciasto w mojej wieloletniej praktyce, które wyrzuciłam. Bo to nie było ciasto, tylko miękka masa jajeczna z dodatkiem dyniowego proszku. Nie zrażając się, podjęłam drugą próbę i już po swojemu dodałam tyle mąki dyniowej, ile daję zawsze tortowej – i wyszło!

2. Jeśli nie macie wagi, na zdjęciu poniżej możecie zobaczyć, że różnica w objętości 100 g mąki tortowej i dyniowej jest niewielka.

140 g mąki dyniowej i pszennej tortowej
140 g mąki dyniowej i pszennej tortowej

3. Mąka dyniowa to drobne ziarenka, które nie rozpuszczają się. Jedząc biszkopt z tego przepisu, można więc je wyczuć. Ale nie odbiera to przyjemności jedzenia, nie jest też w żaden sposób kłopotliwe.

4. Mąka dyniowa nie zawiera glutenu, więc ciasto nie urośnie wysoko. Właściwie niewiele się podniesie. Nie oczekujcie więc, że Wasz biszkopt będzie puchaty i duży. Z całą pewnością jednak będzie pyszny i zdrowy. Smacznego!

Przepis dostępny w formacie PDF.

Zajrzyj, polub, udostępnij:
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-bezglutenowy-z-maka-dyniowa/
PINTEREST
PINTEREST

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
GOOGLE
GOOGLE
https://klasatortowa.pl/biszkopt-bezglutenowy-z-maka-dyniowa
PINTEREST
PINTEREST